agencija za knjigovodstvo subotica
knjigovodsvo subotica



Telefon/Fax:

024/528-419
064/255-70-14
063/81-04-877

Knjigovodstvo Subotica

Bez doprinosa nema plata od 1. jula

Od 1. jula banke neće moći da isplate mesečne zarade klijetima, ukoliko njihov poslodavac nije izmirio doprinose na plate, kažu u Poreskoj upravi.
Direktor Poreske uprave je precizirao da su poslodavci obavezni da od bruto zarade isplate 11 odsto doprinosa za fond PIO, 6,75 odsto doprinosa za zdravstveno osiguranje, zatim 0,75 odsto dažbina za Nacionalnu službu za zapošljavanje i 12 odsto poreza državi. Poslodavac će ta četiri doprinosa ubuduće plaćati na jedan račun, tako da će taj proces za njega biti jeftiniji, jer je to do sada činio na četiri odvojena računa, pa je i bankarska provizija bila veća, rekao je Radosavljević i dodao da će čitav proces u banci trajati nekoliko sekundi. Direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević kaže da je da će na osnovu izmena zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji banke biti obavezne da naplate doprinose poslodavcima i proslede ih Poreskoj upravi, a ukoliko to poslodavci ne učine, njihovi zaposleni neće dobiti plate, objasnio je Radosavljević.
Sa druge strane, generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić izrazio je nadu da banke, ipak, neće biti uključene u kontrolu uplata poreza i doprinosa istakavši da će udruženje učiniti sve da "banke ne rade posao koji nije njihov".
Prema poslednjim najavama, banke bi trebalo da u kontrolu uplate poreza i doprinosa budu uključene od 1. jula, a kako je više puta isticano iz vlade njihovo učešće u tom procesu biće dobrovoljno.

Izvor www.b92.net/biz