agencija za knjigovodstvo subotica
knjigovodsvo subotica



Telefon/Fax:

024/528-419
064/255-70-14
063/81-04-877

Knjigovodstvo Subotica

Novogodisnji pokloni za decu zaposlenih

Zakon o radu (član 119.) predvideo je mogućnost da poslodavac može deci zaposlenog starosti do 15 godina života da obezbedi poklon za Božić i Novu godinu u vrednosti do neoporezivog iznosa koji je predviđen zakonom kojim se uređuje porez na dohodak građana. Zakon o porezu na dohodak građana, članom 18. stav 1. tačka 6), propisano je da se ne plaća porez na zarade na primanja zaposlenog po osnovu poklona deci zaposlenih, starosti do 15 godina, povodom Nove godine i Božića – do 9.313 dinara godišnje po jednom detetu.

Potrebno je da poslodavac ovo davanje ima predviđeno Opštim aktom (kolektivni ugovorom ili pravilnikom o radu). U slučaju da u navedenim aktima nije predviđeno davanje novogodišnjih poklona deci, direktor može da neposrednom primenom Zakona o radu (član 119. stav 2.), donese odluku o mogućnosti davanja poklona deci zaposlenih povodom Nove godine i Božića.
U slučaju da poslodavac utvrdi svojim opštim aktom da se pokloni daju u većem iznosu od neoporezivog, iznos koji na osnovu toga poslodavac obezbedi i isplati na ime poklona deci zaposlenog preko neoporezivog, tj. preko 9.313 dinara, predstavlja zaradu zaposlenog i podleže obavezi plaćanja poreza i doprinosa na zarade


Pre isplate potrebno je napraviti spisak dece sa godinom rođenja, imenom roditelja, iznosom za isplatu i potpisom roditelja.

Troškovi poklona povodom Nove godine i Božića priznaće se u godini kad su isplaćeni.